Najčešće pitanja

Opšte:


Pitanje: Na kom jeziku je potrebno razvijati aplikacije ?
Odgovor: Za platforme koje to dozvoljavaju (Android, bada) aplikacije treba da budu na srpskom jeziku. Izuzetak je Windows Phone platforma, koja zbog obaveznog procesa sertifikacije zahteva jedan od podržanih jezika, u tom slučaju preporučujemo engleski kao primaran jezik a srpski kao dodatni.


Android:


Pitanje: Da li mogu učestvovati sa aplikacijom koju sam razvio u okviru ranijih takmičenja Vip Android izazov i Vip Android izazov 2.0 ?
Odgovor: Da, osim novih i neobjavljenih aplikacija, na takmičenju mogu učestvovati i unapređene verzije aplikacija sa prethodna dva takmičenja. U obzir će biti uzete samo aplikacije sa značajnim unapređenjima.


Windows phone 7:


Pitanje: Aplikaciju razvijam koristeći SDK i emulator. Želeo bih da probam svoju aplikaciju na nekom fizičkom telefonu. Da li Vip može da mi pomogne?
Odgovor: Vip radi na tome da organizuje sesije testiranja aplikacija. Očekujte obaveštenja na ovom sajtu.


Pitanje: Da li sa aplikacijom koju razvijam za Microsoft Imagine Cup mogu da učestvujem na Vip izazovu 3?
Odgovor: Da, ove aplikacije će se, poput ostalih, takmičiti u okviru propozicija koje Vip definiše na stranici Opšte odredbe i uslovi.


bada:


Pitanje: Na bada developer sajtu se mogu preuzeti različite verzije SDK. Koja je prava ?
Odgovor: Potrebno je koristiti adekvatne verzije (1.2.x koja podržava ciljani uređaj sa WVGA rezolucijom i 1.1.0 za uređaje sa WQ rezolucijom). Napominjemo da bada aplikacije koje učestvuju u takmičenju moraju da rade na oba tipa uređaja.


Pitanje: Kako iskoristiti mape na badi ?
Odgovor: Potrebno je registrovati se na www.decarta.com kao developer, nakon čega ćete dobiti username i password koje je potrebno uneti u aplikaciju. Napominjemo da Srbija nije u potpunosti pokrivena.


Pitanje: U procesu prijavljivanja stigli smo do Samsung Apps Seller Office. Da li je ova lokacija namenjena samo aplikacijama koje će se prodavati ?
Odgovor: Ne, iako naziv može da zbuni, u pitanju je Samsungova verzija „bada marketa“. Prodaja aplikacija je moguća i iz Srbije, ali napominjemo da je jedan od uslova ovog takmičenja da aplikacije koje učestvuju budu besplatne.Pitanje: Kako da realizujem automatsko slanje SMS i e-mail poruka na bada platformi ?
Odgovor: Jedno od ograničenja bada platforme je upravo i nemogućnost automatskog slanja SMS poruka iz „3rd party“ aplikacija. Za SMS poruku je moguće ponuditi korisniku da poruku pošalje sistemskom aplikacijom. U slučaju e-mail poruka, potrebno je napisati sopstvenu biblioteku za komunikaciju sa SMTP/IMAP serverom.


Pitanje: Da li aplikaciju koju sam prijavio na srpski Samsung bada challenge mogu da prijavim i na Vip izazov 3 ?
Odgovor: Da, Samsung je oficijelni partner Vip izazova 3 i vaše bada aplikacije možete prijaviti paralelno na oba takmičenja.